Friday, October 26, 2012

Kookoseküpsised ja Brita kook vaarikatega

Nonii, eile käisid siis külalised ja minu päev möödus kokkamise tähe all.
Alustasin kookosemakroonidega. Kasutasin seda retsepti.  http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/1033#

Vaja läheb
 50 grammi toasooja võid
4 munavalget
250 grammi suhkrut
250 grammi kookoshelbeid
1 tl vanillsuhkrut

Sega kõik ained potis. 
Kuumuta tasasel tulel, kuni või on sulanud. (umbes 4-5 min.) 
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta sellele pisikesed tainaportsud.
Küpseta 200 kraadi juures ahju keskosas umbes 12 minutit, kuni küpsised on pealt kergelt kuldsed.

Muidu tuli kõik kenasti välja, aga tegin selle vea, et tahtsin kõik korraga valmis teha ja panin neid taignapätsikesi plaadile liiga tihedalt. Seega oli tulemus ahjust välja võttes selline 

No peaaegu nagu üks hiigelsuur küpsis, eks. :D Aga kui kogu see plaaditäis oli veidi jahtunud ja tahenenud, siis sai selle vägagi edukalt lahti lõigata ja lõpuks nägid küpsised välja nii 

Maitse oli neil pääääris magus, aga tegelikult hea. Ja kuna retsept on iseenesest lihtne, siis ei jäänud see tõenäoliselt minu viimaseks korraks neid valmistada. Ainult et järgmisel korral teen ilmselt selle koguse kohta kaks plaaditäit.

Järgmiseks võtsin ette Brita koogi tegemise. Taigna ja besee jaoks kasutasin seda retsepti http://toiduteemal.blogspot.com/2010/05/ornohuline-klassika-ehk-brita-kook.html


Taina alumine kiht:
3 munakollast
150 ml suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

150 gr võid
100 ml piima
250 ml jahu
Vahusta munakollased suhkruga, lisa piim ja sulatatud või (enne lase veidi jahtuda). Sega läbi. Lisa jahule küpsetuspulber ja vaniljesuhkur ning sega muna-piima-või segu sisse.
Laota taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Beseekiht:
3 munavalget
150 ml suhkrut 
0,5 tl soola
mandlilaaste
Vahusta munavalgeid koos soolaga kerge vahu tekkimiseni, lisa vähehaaval suhkur ja vahusta edasi kuni tiheda paksu vahu tekkimiseni. Vaht peab olema nii paks, et saab kausi tagurpidi keerata ja midagi ei vaju ega tilgu välja.
Laota beseekiht eelnevalt ahjuplaadile laotatud tainakihi peale. Peale raputa ka mandlilaastud.
Küpseta 180 kraadi juures ca 15-20 minutit.
Võta ahjust ja lase veidi jahtuda.
Siis lõika plaadikook keskelt pooleks.


KREEMI jaoks võtsin paki vahukoort ja vahustasin selle paari lusikatäie suhkruga. Lisasin paki ricotta kohupiimapastat ning veel veidi suhkrut kuni maitsega rahul olin. Vahele panin veel vaarikaid, kuna minu jaoks on õige Brita kook ikka vaarikatega. 

Tõsta üks pool põhjast serveerimisalusele. Pane peale vaarikad ja kreem ning tõsta teine taina pool kõige peale. Pane serveerimiseni külmkappi. Kõige peale võib enne veel tuhksuhkrut sõeluda.

Siin siis mõned pildid

Natuke veel täpsustuseks. Kuna põhi on küllalt õhuke, võib seda olla küpsetuspaberi küljest raske ühes tükis eemaldada. Mina tegin nii, et lõikasin põhja KOOS küpsetuspaberiga pooleks ja libistasin ühe poole serveerimisalusele. Siis hakkasin paberit ettevaatlikult sealt alt ära rullima (mitte tõmbama). Seda on raske seletada, aga põhimõtteliselt murrad paberi ühest äärest allapoole ja siis tõmbad. Ja kui kreem on peale pandud, siis võtad teise poole ühele käele, paned alumise poolega kohakuti ja samamoodi hakkad teise käega paberit ära tõmbama, ise samal ajal seda kihti koogile paigutades.

Ma ütlen ausalt - see kook maitseb nagu UNISTUS! 

No comments:

Post a Comment