Öeldakse, et üritus on luhtunud katse. Või kas ikka on?
Täna üritasin teha laavakooke ehk šokolaadi fondant´e. Noh, need mõnusad ülimatsvad soojad seest vedelad šokolaadikoogid, mida restoranides vaniljejäätise ja marjakastmega pakutakse. Lugesin ja uurisin ning asusin tegutsema. Veidi hirmu tekitas küll see, et nende küpsemisaeg olevat väga oluline. Vaid mõned sekundid on määravad. Kui küpsetada liiga vähe aega, ei saa kooki vormist ühes tükis kätte ning taldrikule saab mingi plönn. Kui küpsetada liiga kaua, siis ei jää kook seest vedel ja voolav. Tuli välja, et mu hirm oli igati õigustatud.
Aga alustame algusest. Kasutasin retsepti, mille leidsin nami-namist. http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/7668
Vaja läheb
200 grammi mõrušokolaadi (kasutasin Pergale 70-protsendilist)
150 grammi võid
160 grammi suhkrut
4 suurt muna (mina panin 5 väiksemat)
75 grammi nisujahu
Sulatasin väikses potis või, tõstsin tulelt ära ja tükeldasin sinna sisse šokolaadi. Segasin, kuni see oli sulanud ja jätsin seisma. Vahustasin munad suhkruga, kallasin sisse sulašokolaadi ja vahustasin mikseriga ca 4 minutit. Seejärel sõelusin sisse jahu ja vahustasin veel 2 minutit. Määrisin vormid võiga ja eelsoojendasin ahju 180 kraadini. Mulle tundus, et seda mikserdamist oli kuidagi paljuvõitu ja taigen sai kuidagi väga paks, aga ega ma ei tea - äkki peabki nii olema.
Retseptis on öeldud, et see kogus on kuuele, kuid minul tuli seda taigent nii palju, et sain 8 kooki. Kuna mul on ainult 4 vormi, siis täitsin need taignaga ja panin ahju. Küpsemisaeg on väga oluline (retseptis on öeldud, et 10 kuni 12 minutit ja kindlasti MITTE rohkem) ja seega põhimõtteliselt istusin kogu aja ahju ees, nii et Sparta tuli juba vaatama, mis ma seal nii huviga vaatan. :D
Kui 11 minutit oli läbi, võtsin ühe vormi ahjust välja, aga juba peale vaadates oli selge, et valmis see kook nüüd küll ei ole. Panin tagasi. Paari minuti pärast võtsin uuesti välja ja kummutasin taldrikule. Tulemus oli selline:
Ehk siis esimene pool tuli normaalselt, aga tundus, et põhjast oleks tahtnud veel küpseda. Proovisin nii, et panin ahju paariks minutiks põhjaküpsetamisfunktsioonile. Siis võtsin teised välja ja seekord oli tulemus selline:
Nagu näha, siis laavat ei ole mitte kuskil. Lihtsalt mingi šokolaadikakukesed. Süüa need muidugi kõlbasid, aga ilmselgelt ei olnud tulemus see, mida tahtsin.
Seejärel panin ahju järgmised 4 vormi.
Pärast 12 minutit võtsin ühe välja ja tulemus oli samasugune, nagu esimesel pildil.
Pärast 15 minutit võtsin teised välja ja siis oli lõpuks mu taldrikul midagi küllalt lähedast sellele, mida lootsin.
Ümbert küpsenud, seest vedel. Kõrvale jäätis ja vaarikakaste. Maitses superhästi! Tõeline šokohooliku unistus. Kui norida, siis ilmselt oleks võinud umbes ühe minuti jagu varem välja võtta, siis oleks ideaalne olnud.
Markole maitses ka, aga tema juba mingi ühe koogi ja väikese jäätisepalliga jamama ei hakka. :D
No comments:
Post a Comment